Een vaststellingsovereenkomst, wat is dat?

Een vaststellingsovereenkomst, wat is dat?
mei 27, 2021 Frederik
vaststellingsovereenkomst

Een vaststellingsovereenkomst is een begrip dat je niet gauw zult horen, totdat je er zelf mee te maken krijgt. En dat is iets wat je eigenlijk altijd wilt voorkomen. Een vaststellingsovereenkomst krijg je namelijk door je werkgever aangeboden als hij of zij jou wil ontslaan. De bedoeling van zo’n overeenkomst (ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd) is dat jij en je werkgever met wederzijds goedvinden uit elkaar gaan. In dit artikel lees je alles over wat er in dit document staat en wanneer hij voor jou van toepassing is.

Wat is een vaststellingsovereenkomst precies?

Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst die de voorwaarden bevat waaronder jouw contract wordt beëindigd. In dit contract staan allerlei afspraken die ervoor moeten zorgen dat jullie op een goede manier uit elkaar gaan en er geen geschillen ontstaan. Een werkgever wil namelijk altijd dat een ontslagprocedure zo soepel mogelijk verloopt.

Wanneer krijg je met een vaststellingsovereenkomst te maken?

Ontslagen worden kan op verschillende manieren gebeuren. Niet in iedere situatie wordt er een vaststellingsovereenkomst opgesteld. Dit geldt bijvoorbeeld voor een ontslag op staande voet. Maar als het gaat om een ontslag met wederzijds goedvinden, zoals een ontslag door ziekte of door bedrijfseconomische redenen, dan krijg je wel met een vaststellingsovereenkomst te maken. Werkgevers hebben het liefst een ontslag met wederzijds goedvinden, omdat dat het snelst en goedkoopst af te wikkelen is. Maar ook voor de werknemer is het beter, omdat die zelf invloed heeft op de voorwaarden die de overeenkomst bevat.

De inhoud van een vaststellingsovereenkomst

Wat staat er dan precies in een vaststellingsovereenkomst? Dit verschilt uiteraard per persoon, maar er zijn een aantal afspraken die je altijd wel terugziet:

  • De ontslagreden;
  • De datum van de uitdiensttreding;
  • De hoogte van de transitievergoeding. Dit is het bedrag waar je recht op hebt als je tegen je wil wordt ontslagen;
  • Afspraken over de niet opgenomen vakantiedagen;
  • Het opheffen van het concurrentiebeding.

Ga de onderhandeling aan

Als werknemer heb je meer rechten dan je misschien denkt. Je kunt namelijk zelf invloed uitoefenen op wat voor afspraken er in je vaststellingsovereenkomst komen te staan. Ga dus nooit meteen akkoord met de voorwaarden die je krijgt aangeboden, maar ga de onderhandeling aan. En vergeet ook niet dat je altijd nog 14 dagen bedenktijd hebt nadat je de overeenkomst hebt getekend.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*