Hoe bereid je je voor op je theorie examen?

Hoe bereid je je voor op je theorie examen?
oktober 13, 2022 Frederik
auto

Een theorie examen maken voor je rijbewijs kan soms best wat spannend zijn. Voor het examen moet je ontzettend veel weten en rekening mee houden om je examen goed af te kunnen leggen. Vaak zie je daardoor de bomen door het bos niet meer. Een goede voorbereiding is daarom erg belangrijk!

 

Hoe verloopt het examen?

Zorg dat je 15 minuten van tevoren aanwezig bent op het CBR examencentrum. Zorg dat je een geldig identiteitsbewijs en reserveringsnummer bij de hand hebt. Het reserveringsnummer vind je in de mail die je hebt ontvangen van het CBR.

In het examencentrum is een aanmeldzuil. Hier toets je je reserveringsnummer in en controleer je je gegevens. Nadat je je hebt aangemeld zie je je reserveringsnummer op de beeldschermen, houdt de status daar in de gaten om te kijken wanneer je aan de beurt bent.

Doe je spullen in een locker, je mag naast je identiteitsbewijs geen spullen en mobiele telefoons meenemen naar het examen. Als de status aangeeft dat je aan de beurt bent mag je inchecken bij de balie. Je maakt het examen op een computer. Ieder theorie examen is ingedeeld in onderdelen. Vaak krijg je per onderdeel een tijdslimiet. Hoe dit precies is ingedeeld verschilt per soort theorie examen. De theorie voor auto is anders dan die van bijvoorbeeld de brommer.

Je krijgt voor het examen 30 minuten in totaal. Heb je recht op extra tijd door bijvoorbeeld dyslexie? Dan heb je 45 minuten om het examen te maken.

De uitslag van het examen krijg je direct te zien.

 

Leren en oefenen

De beste voorbereiding is natuurlijk van tevoren goed leren en oefenen. Begin direct met het leren voor je theorie examen op het moment dat je met je rijlessen bent begonnen. Het is ook handig om je al direct in te schrijven voor een examen. Het kan soms erg lang duren voordat er plek is. Op die manier voorkom je eventuele vertraging bij het halen van je rijbewijs. Oefen ook voor het theorie examen in je vrije tijd! Probeer iedere keer als je onderweg bent te letten op de theorie regels en de verkeersborden. Oefen deze in je hoofd.

Nadat je een tijdje geleerd hebt uit het theorie boek raden we aan om oefen examens te maken bij Theorie.nl. Door oefen examens te maken weet je goed wat je kan verwachten. Je kan alvast oefenen met de tijd en ontdekken welke punten nog een beetje extra aandacht nodig hebben.