Wat is shrink wrapping

Wat is shrink wrapping
februari 24, 2023 Frederik

Shrink wrapping is een verpakkingsproces waarbij een plastic folie om een product wordt aangebracht en vervolgens wordt verhit totdat de folie krimpt en zich om het product heen vormt. Dit proces wordt veel toegepast in verschillende industrieën en heeft veel voordelen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op hoe de wrapping wordt toegepast.

Toepassingen van shrink wrapping

Shrink wrapping wordt toegepast in verschillende industrieën zoals de voedingsindustrie, cosmetica industrie, farmaceutische industrie, en de elektronica industrie. Een van de belangrijkste toepassingen is het beschermen van producten tegen stof, vuil en vocht. Dit is vooral belangrijk in de voedingsindustrie waarbij producten vers moeten blijven en er geen vocht of vuil in de verpakking mag komen. Shrink wrapping biedt hier een goede oplossing.

Een andere toepassing van shrink wrapping is het beschermen van producten tijdens transport en opslag. Hierdoor wordt het product niet beschadigd en kan het veilig worden vervoerd en opgeslagen.

Voordelen van shrink wrapping

Shrink wrapping biedt verschillende voordelen vergeleken met andere verpakkingsmethoden. Het is bijvoorbeeld een zeer goedkope manier van verpakken. Daarnaast is het mogelijk om de folie te bedrukken met bijvoorbeeld een logo of productinformatie, waardoor de verpakking ook nog eens een marketingfunctie heeft.

Een ander voordeel van krimpfolie is dat het product goed zichtbaar blijft. Dit is vooral belangrijk in de voedingsindustrie waarbij de klant het product moet kunnen zien voordat hij of zij het koopt. Daarnaast biedt het bescherming tegen diefstal omdat het product niet zomaar uit de verpakking kan worden gehaald.

Hoe werkt shrink wrapping?

Het proces begint met het selecteren van de juiste folie. De folie moet passen bij het product en bij de gewenste toepassing. Vervolgens wordt het product in de krimpfolie geplaatst en wordt het afgesloten. Hierna wordt het product verhit totdat de folie krimpt en zich strak om het product heen vormt.

Er zijn verschillende methoden om de krimpfolie te verhitten. De meest gebruikte methode is met behulp van een warmtekanon. Hierbij wordt warme lucht op de folie geblazen totdat deze krimpt. Een andere methode is met behulp van een tunnelsysteem waarbij het product door een tunnel met hete lucht wordt geleid.

Tot slot

Shrink wrapping is een veelgebruikte en goedkope verpakkingsmethode met veel voordelen. Het biedt bescherming tegen stof, vuil en vocht en beschermt het product tijdens transport en opslag. Daarnaast is het mogelijk om de folie te bedrukken waardoor de verpakking ook nog eens een marketingfunctie heeft. Het is een proces dat gemakkelijk kan worden geautomatiseerd en kan worden aangepast aan verschillende producten en industrieën.