Belangrijke aandachtspunten als je een tweedehandsboot koopt

Belangrijke aandachtspunten als je een tweedehandsboot koopt
augustus 31, 2022 Frederik

Een tweedehandsboot kopen doe je niet alle dagen. Daar komen heel wat factoren bij kijken die je niet over het hoofd moogt zien. Gelukkig zijn er gespecialiseerde bedrijven die je hiermee kunnen helpen en waar je beroep op kan doen. Denk maar aan boot taxatie Jachtmakelaar Kappers die je hierbij praktisch advies kan geven. Enkele praktische tips als leidraad zodat je niet blind gaat varen.

Vraag gerust door als je een tweedehandsboot wil kopen

In de meeste gevallen koop je een tweedehandsboot bij een particulier. Vraag meteen door welke trips de boot bijvoorbeeld al heeft gemaakt. Of probeer er achter te komen wat de hoofdreden is dat de boot te koop staat. Met dit soort vragen krijg je al heel wat informatie op je bord.

Schakel een jachtmakelaar in voor objectief advies

De dag van vandaag wordt er steeds meer en meer beroep gedaan op een jachtmakelaar die als expert optreedt om een boot te keuren. Op deze manier krijg je een totaalplaatje van de boot. Naast de taxatie van de boot krijg je ook een objectief advies welke onderhoudskosten in de toekomst je te wachten staan.

Zie dat een proefvaart op papier staat

Een vrij belangrijk onderdeel bij de aankoop van een tweedehandsboot is dat je een proefvaart gaat maken. Voordat je hieraan begint is het aangewezen om een toestemming op papier te ontvangen zodat er achteraf geen problemen ontstaan. Zulke overeenkomsten zijn makkelijk op het internet te vinden. Bekijk tijdens de proefvaart vooral de leidingen en bekabelingen. Zie dat de kleur van de motorolie lichtbruin en helder is. Vraag uiteraard ook naar het onderhoud van de boot. Zo spoor je eventuele technische mankementen op.

Vermijd dat je met cash gaat betalen

Het klinkt misschien bizar, maar betaal nooit met cash als je een tweedehandsboot wil gaan kopen. Een bankoverschrijving is het beste betaalmiddel omdat je een bewijs in handen hebt voor de aankoop van de boot. Als de verkoper toch aandringt om de verkoop met contant geld te laten plaatsvinden, zorg er voor dat de transactie contractueel op papier wordt vastgelegd.

Identificatie van de koper

Check het rijbewijs of paspoort van de verkoper na. Praat eventueel ook even met de havenmeester als eventuele getuige. Verlies niet uit het oog om onderhoudsfacturen of een eigenaarshandleiding te vragen. Probeer er achter te komen of de boot lastenvrij is.