Duurzaamheid op kantoor

Duurzaamheid op kantoor
april 2, 2019 Frederik
Duurzaamheid op kantoor

Duurzaamheid op kantoor | 7 Tips voor de bewuste ondernemer

Duurzaamheid als onderwerp met stip bovenaan

Duurzaamheid, misschien wel het meest besproken onderwerp op dit moment. Op de politieke agenda staat dit onderwerp dan ook met stip bovenaan. En er is meer: zowel thuis als op het werk is duurzaamheid een topic waar zeker wekelijks over gesproken wordt.

Heb jij een duurzame lifestyle of wil je jezelf een duurzamere lifestyle aanleren? Dan begin je daar vaak thuis mee. Afval scheiden, zuinige apparaten en verantwoord eten zijn zomaar drie dingen waar je direct mee van start kunt gaan. Maar hoe zit het eigenlijk op het werk / kantoor? Voor veel werknemers en ondernemers is dit een behoorlijke uitdaging.

Duurzaamheid vertalen naar de werkvloer

Zoals gezegd is het best lastig om duurzaamheid te vertalen naar de werkvloer. Tenzij je bij een overheidsinstantie werkt, is jouw werkomgeving vast en zeker niet een plek waar duurzaamheid het allerbelangrijkste is. Sterker nog; wat thuis eenvoudig is, lijkt bijna onmogelijk om op het werk te verwezenlijken. Om jou een steuntje in de rug te geven, hebben we voor jou 7 hands-on tips om duurzaamheid op kantoor te bevorderen.

1.      Start met de lichten en de computers

Een open deur, maar we zien het nog te vaak gebeuren; Geen LED armaturen, brandende lichten en computers die aan staan. Omdat het geen eigen belang is, willen we in dit proces nog wel eens een oogje dichtknijpen. Begin er vandaag nog mee: Vervang de spaarlampen door LED verlichting en laat nergens onnodig licht branden, bijvoorbeeld in ruimtes die niet worden gebruikt. Vergeet daarnaast ook niet om alle lichten uit te doen na werktijd(en voed je collega’s die later zijn dan jij op).

Datzelfde geldt voor de computers en andere apparaten op kantoor. Een desktop die de hele nacht in standby modus staat, is een ware energieslurper. Deze regel heeft natuurlijk betrekking op alle apparatuur die niet uitgezet wordt. (Bijvoorbeeld het kopieerapparaat, de printer, het koffie-zet-apparaat, eventuele TV’s en beamers.)

2.      Duurzame kantoorinrichting

Ergonomie en gezondheid worden op kantoor steeds belangrijker. Helaas wordt er in de ergonomische vernieuwingen niet altijd aan duurzaamheid gedacht. Ergonomische bureaustoelen, zit-sta-bureaus en de rest van de kantoorinrichting worden vaak nieuw aangeschaft en gebruikte kantoormeubelen worden niet eens overwogen. Een slechte zaak, want tweedehands kantoorinrichting hoeft helemaal niet slecht te zijn. Bovendien is circulair meubilair in opkomst! Moet jouw kantoorinrichting binnenkort vervangen worden? Weet dan dat duurzame kantoorinrichting helemaal niet duur hoeft te zijn en er voldoende goede tweedehandse alternatieven zijn die ook qua ergonomie aan alle arbo-eisen voldoen.

3.      Ga niet voor het goedkoopste papier, maar kies bewust

Even papier bestellen: we kiezen de goedkoopste, want papier is maar papier. Daar gaan we meteen de fout in; voor vrijwel alle kantoorartikelen bestaan er namelijk duurzaam alternatieven, ook voor papier.  Begin met het kopen van duurzamer papier, dat is een eerste gemakkelijk stap waarmee je met een verantwoorde keuze een bijdrage kunt leveren aan het milieu.

4.      Een logische vervolgstap; duurzaam printen

Een heel logisch vervolg op de duurzame papierkeuze: Een verantwoorde printer met  duurzame toners en cartridges voor je printer. Je kunt namelijk wel duurzaam papier kopen, maar wat heeft het allemaal voor zin als je in de vervolgstap geen duurzame keuzes maakt. Bovendien hoeft duurzaam en milieuvriendelijk niet altijd duurder te zijn. Duurzamer printen is op de lange termijn namelijk een stuk voordeliger!

5.      Vervang wegwerpbekers en ga voor een koffiemokken

Vergeet plastic wegwerpbekers. Deze zijn namelijk schadelijk voor het milieu en staan garant voor een hele bult afval. Koffiemokken zijn dé juiste keuze. Een leuk idee; kies voor gepersonaliseerde mokken met namen en leuke spreuken. Dat stimuleert jou en je collega’s om een mok te gebruiken in plaats van de wegwerpbekers. Vervang je de plastic wegwerpbekers door mokken? Dan denk jij absoluut duurzaam!

6.      Groen opbergen

Het begon al in de oudheid tijdens de ‘jagers en verzamelaars-tijd’ en we kunnen er ook nu nog wat van; verzamelen. Mensen zijn ook tegenwoordig nog echte verzamelaars (al dan niet gedwongen). Kijk maar eens naar de ordners die er aanwezig zijn op kantoor. WAT EEN PLASTIC! Erg jammer want er zijn genoeg milieuvriendelijke ordners en ringbanden verkrijgbaar. Volgens ons dus een prima alternatief en vrij simpele manier om een duurzame lifestyle ook op kantoor te bevorderen.

7.Verzamel bestellingen; dat is veel duurzamer

Je herkent het vast; je hebt (tenminste, dat denk je) iets nú nodig maar het is er niet. Jouw initiële handelingswijze? Adhoc een bestelling plaatsen bij jouw leverancier. Maar is dat eigenlijk wel nodig? Vaak niet!

Daarom adviseren wij jou om zoveel mogelijk kleine bestellingen op te sparen en in één keer een grote order te plaatsen. Dit is beter voor het milieu en dus duurzaam: er is minder verpakkingsmateriaal nodig én de bezorger hoeft minder vaak een ritje te maken naar jouw kantoor (=minder emissie en minder brandstof).

OHJA, voor we het vergeten; hoe groter de order, hoe goedkoper vaker de verzending per product is. Eens te meer het bewijs dat duurzaam handelen niet altijd een toename in de kosten is.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*