Hypotheek oversluiten: hoe aanpakken?

Hypotheek oversluiten: hoe aanpakken?
augustus 23, 2019 Admin
hypotheek oversluiten hoe aanpakken

Hypotheek oversluiten: hoe aanpakken?

Historisch lage rente

Het is langer in het nieuws; de rente is historisch laag. Dat is goed nieuws voor woningbezitters die nu een hypotheek willen afsluiten. Voor de meeste mensen geldt dit op het moment dat ze een huis kopen of hun rentevaste periode af loopt en ze weer opnieuw een periode moeten kiezen voor de volgende periode.

Maar wat als jij nu wel een hypotheek hebt, maar bovenstaande niet voor jou geldt, met andere woorden; jouw rentevaste periode loopt nog wel enige tijd en je bent ook niet van plan om eerdaags een andere woning te kopen. Ook dan kun je profiteren van deze historisch lage rente. Het oversluiten van een lening hoef namelijk helemaal niet zo moeilijk te zijn.

Hoe werkt overstappen?

Ook voor deze mensen is het mogelijk om gebruik te maken van deze rente. Dat is goed om te weten, maar hoe dan?

Jouw hypotheek oversluiten betekent simpelweg dat je jouw hypotheek aflost en een nieuwe hypotheek afsluit. Dit kun je doen bij jouw huidige geldverstrekker, maar ook bij een andere partij.

Hoe voordelig het is, verschilt per klant. Laat je dus vooral goed voorlichten.

Het oversluiten van jouw hypotheek

  1. Check of jouw woning meer waard is dan de hypotheek. Is dat antwoord nee, dan is de kans niet groot dat een andere geldverstrekker jou wil helpen
  2. Welke dingen zijn er veranderd bij jou sinds jij jouw hypotheek sloot (denk aan salaris, vaste baan, andere leningen, gezondheid, etc.). Een nieuwe geldverstrekker neemt dit allemaal mee
  3. Zet jouw hypotheekvormen op een rij en kijk per leningdeel wat de situatie is. Check of je ook een spaarhypotheek hebt. Deze hypotheekvorm biedt juist voordeel bij een hogere rente, voor veel mensen geldt hier; afblijven van deze hypotheek
  4. Verzamel alles en maak een afspraak met een betrouwbare adviseur.
  5. Laat voorrekenen wat de kosten zijn van het afkopen van de huidige hypotheek, wat de nieuwe hypotheek kost en welke bijkomende kosten er zijn voor het advies en uitvoering ervan, de notaris, de taxateur en de eventuele kosten van een nieuwe gezondheidsverklaring. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar.
  6. Kijk goed hoelang het duurt voordat je de extra kosten terugverdient doordat je lagere rentelasten hebt

Heb je overwaarde en een huis met een hoge rente, dan is het wellicht interessant om toch een ander huis te kopen nu de rente zo laag is. Je kunt relatief veel lenen tegen veelal lagere maandlasten dan je nu hebt. Zo wordt overstappen van geldverstrekker ineens overstappen van huis. Op Overstappen.nl vind je meer info om te besparen.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*