Tips bij het snoeien van een beukenhaag

Tips bij het snoeien van een beukenhaag
juli 26, 2022 Frederik

Heb je een mooie beukenhaag die uitbundig groeit? Het is natuurlijk prachtig om tegen zo’n volle haag aan te kijken. En vaak zorgt het ook voor een goede tuinafscheiding, zowel voor de straatkant als voor de tuin van de buren. Maar net als andere heggen is het niet mooi als de beukenhaag gaat overwoekeren. Dan is het tijd om te snoeien. Waar je dan op moet letten, lees je hier.

Wanneer is het juiste moment om te snoeien?

Een gezonde beukenhaag kan snel groeien. Het is dan ook aan te raden om de haag twee keer per jaar te snoeien. Daarmee houd je niet alleen een mooie dichte haag. Je zorgt er ook voor dat de juiste vorm in de haag blijft. De eerste snoeitijd is begin juni. Je geeft de haag dan de tijd om vanaf het begin van het voorjaar tot het snoeimoment de nieuwe scheuten goed te laten ontwikkelen. Houd er wel rekening mee dat je de klus niet op een zonovergoten dag uitvoert. Want dan is de kans groot dat de bladeren die voorheen in de schaduw lagen, verbranden. De tweede snoeiperiode is voor de winter. Dat kan dus zijn in september of oktober.

Hoe snoei je de beukenhaag?

Een beukenhaag kun je met de hand snoeien of met een elektrische heggenschaar. Zorg dat je de takken zo recht mogelijk afsnijdt. Besproei de beukenhaag voordat je begint met water. Dat is beter voor de haag. Je snoeit van onder naar boven. Dit kun je op goed gevoel doen, waarbij je om de paar takken kijkt of je de haag mooi recht houdt. Heb je daar geen oog voor dan kun je ook een touwtje spannen als leidraad. Vergeet niet om alle gesnoeide takken uit en van de haag te verwijderen als je klaar bent. Als er losse takken bovenop blijven liggen, kan dat de groei van de nieuwe takken belemmeren. Is je beukenhaag verrot en toe aan vervanging? Dan kun je het beste een nieuwe beukenhaag kopen.

 

Waar kun je een beukenhaag kopen?

Het voordeel van een beukenhaag is dat deze relatief makkelijk te onderhouden is. En bovendien kun je het hele jaar door genieten van een bladhoudende haag in je tuin. Een groene beukenhaag kopen bij Beukplanten doe je gemakkelijk online. Je plaatst je bestelling en deze wordt vervolgens thuisbezorgd. Of je haalt de nieuwe beukenhaag zelf bij de kweker op.