Waarom zou je een accountant moeten worden?

Waarom zou je een accountant moeten worden?
oktober 18, 2021 Frederik
accountant

Ben je goed met cijfers en heb je daarnaast ook een analytisch vermogen? Dan is werken bij een accountancybureau misschien wel iets voor jou. Bij Doomen & Quist kan jij als accountant in Roosendaal werken. Voordat je gaat solliciteren is het goed om erachter te komen of accountancy wel echt iets voor jou is. 

Wat moeten je specialiteiten zijn?

Als accountant heb je een paar specialiteiten nodig. Je moet als eerste natuurlijk goed zijn met cijfers. Daarnaast moet je ook een analytisch vermogen hebben. Je moet de ondernemingen namelijk duidelijk kunnen maken wat de cijfers betekenen en ze hiermee verder helpen en adviseren. Verder moet je beslissingen durven te nemen en oplossingen kunnen voorstellen. Vaak als je als accountant bij een onderneming binnenkomt, zijn de cijfers gecompliceerd of niet op orde. Je wordt niet zomaar accountant, je moet daar best pittige opleidingen voor volgen en aan strenge wettelijke eisen voldoen.

Wat is het werk van een accountant?

De werkzaamheden van een accountant bestaan vooral uit controleren, samenstellen, samenwerken en adviseren. Het eindproduct van deze werkzaamheden is de verklaring. Dit kan een controleverklaring, een beoordelingsverklaring of een samenstellingsverklaring zijn . Het doel van een accountantscontrole is om gebruikers van de jaarrekening het vertrouwen te geven dat de jaarrekening een precies beeld geeft van de werkelijkheid. 

Hoe lang duurt een accountant opleiding?

Na vier jaar (hbo-opleiding AA) of viereneenhalf jaar (WO-opleiding RA) heb je de bacheloropleiding afgerond. Je kunt dan beginnen aan de postbacheloropleiding AA of de master RA. Deze opleidingen duren twee jaar en kun je ook in deeltijd volgen. Heb je een mbo-opleiding, dan kun je doorstromen van mbo naar hbo. Een mbo niveau 4 geeft recht op toelating tot een bacheloropleiding van het hbo. Zo kan je alsnog met een mbo diploma accountant worden.

Voordelen aan het werken en leren als accountant

Een accountant moet zich voortdurend bijscholen, om op de hoogte te blijven van alle nieuwe ontwikkelingen en wijzigingen. Dit zodat hij of zij het beste actuele advies kan geven aan de klanten. Je hebt dus steeds nieuwe uitdagingen. Bij opleidingen tot accountant, heb je een goede doorstroommogelijkheid. Op deze manier kun jij je beter specialiseren en je kennis uitbreiden. Naast dat jij je werk uitvoert, ben je ook voor veel mensen een vertrouwenspersoon. Jouw klanten hebben vertrouwen in jouw professionele ondersteuning. Als accountant krijg je vaak je eigen dossier dat je moet volgen, maar je bent alsnog heel zelfstandig. Je mag zelf de timing en aanpak ervan beslissen. Werken op dezelfde plek, zoals je kantoor  is niet nodig en komt dus ook niet vaak voor. Zolang jij de dossiers maar bij de hand hebt.