Wat valt er onder Online Marketing?

Wat valt er onder Online Marketing?
augustus 12, 2023 Frederik
Wat valt er onder online marketing

De term ‘online marketing’ is vaag voor veel ondernemers

Ondernemers opgelet: Als experts in online marketing en SEO op het gebied van e-commerce, begrijpen we dat de digitale wereld soms als een doolhof kan aanvoelen. Maar maak je geen zorgen, we zijn hier om licht te werpen op de wereld van online marketing, speciaal voor degenen onder jullie die nog weinig of niets hebben gedaan op dit gebied.

Of je nu een beginnende ondernemer bent of al een tijdje meedraait, dit artikel zal je helpen begrijpen wat er allemaal onder online marketing valt en waarom het van cruciaal belang is voor het succes van je bedrijf.

 


Wat is online marketing?

Online marketing, ook wel digital marketing genoemd, omvat het promoten van merken om verbinding te maken met potentiële klanten via het internet en andere vormen van digitale communicatie. Dit gaat niet alleen over e-mails, sociale media en online advertenties, maar ook over tekst- en multimediaberichten als marketingkanalen.

Kort gezegd, als een marketingcampagne digitale communicatie omvat, spreken we over online marketing.


 

Wat valt er onder online marketing

Zoals eerder gezegd is online marketing de verzamelnaam voor alle digitale communicatie. Binnen online marketing wordt er echter vaak gesproken in zogenaamde ‘kanalen’. Hieronder geven wij je inzicht in de online marketing kanalen die beschikbaar zijn.

Let op: het online marketing vak is erg breed en de ontwikkelingen gaan dusdanig snel dat het onmogelijk is om gespecialiseerd zijn in alle kanalen. Daarom zien we binnen online marketing vaak kanaal-specialisten die gespecialiseerd zijn in een enkel kanaal.

Wij adviseren je hier dan ook rekening mee te laten houden in het selecteren van een goede samenwerkingspartner.

De kanalen binnen online marketing

kanalen van online marketing

 1. Social Media (posten van berichten & adverteren van berichten): Social media omvat het plaatsen en delen van content op platforms zoals Facebook, Instagram en LinkedIn. Het adverteren van berichten biedt de mogelijkheid om specifieke doelgroepen te bereiken met aangepaste advertenties.
 2.  

 3. Zoekadvertenties in zoekmachines (SEA): Search Engine Advertising (SEA) omvat het plaatsen van betaalde advertenties bovenaan zoekresultaten in zoekmachines zoals Google. Dit vergroot de zichtbaarheid van je website wanneer gebruikers relevante zoekwoorden invoeren.
 4.  

 5. Shopping-advertenties in zoekmachines (SEA): Deze specifieke vorm van SEA laat e-commercebedrijven producten weergeven in de zoekresultaten van zoekmachines, inclusief afbeelding, prijs en merknaam.
 6.  

 7. Video-advertenties in zoekmachines/websites (SEA): Videoadvertenties worden getoond op platforms zoals YouTube of op andere websites via advertentienetwerken. Ze trekken de aandacht met visuele en auditieve elementen.
 8.  

 9. Banner-advertenties in zoekmachines/website (SEA): Banneradvertenties zijn grafische advertenties die op websites worden weergegeven, vaak met als doel het genereren van klikken naar de adverteerder’s website.
 10.  

 11. SEO/Zoekmachineoptimalisatie (3 pijlers: techniek, content, linkbuilding/autoriteit): Search Engine Optimization (SEO) omvat het optimaliseren van je website zodat deze beter wordt opgepikt door zoekmachines. Dit gebeurt via technische aanpassingen, het creëren van waardevolle content en het opbouwen van links om de autoriteit van de site te vergroten.
 12.  

 13. E-mailmarketing: E-mailmarketing houdt in dat je e-mails stuurt naar je doelgroep om hen te informeren, betrekken of aanbiedingen te doen. Het kan persoonlijke aanbevelingen bevatten en heeft een directe communicatie met ontvangers.
 14.  

 15. CRO (conversieratio-optimalisatie): Conversieratio-optimalisatie richt zich op het verbeteren van de prestaties van je website door aanpassingen te maken die bezoekers aanzetten tot actie, zoals aankopen of inschrijvingen.
 16.  

 17. Affiliate Marketing: Bij affiliate marketing promoot je producten of diensten van anderen op je website. Je verdient een commissie voor elke verkoop of actie die via jouw promotie wordt gegenereerd.
 18.  

 19. Influencer Marketing: Influencer marketing draait om het samenwerken met invloedrijke personen op sociale media om je merk of product te promoten. Deze personen hebben een grote en betrokken volgersgroep die ze kunnen beïnvloeden. Het doel is om de geloofwaardigheid en zichtbaarheid van je merk te vergroten door hun invloed te benutten.
 20.  

 21. Data Analytics: Data analytics omvat het verzamelen, analyseren en interpreteren van gegevens om inzicht te krijgen in het gedrag van gebruikers en de effectiviteit van marketingcampagnes.
 22.  

 23. Digital Out of Home: Dit is het weergeven van advertenties op digitale displays in openbare ruimtes, zoals digitale billboards op straat of in winkelcentra.
 24.  

 

Waarom is Online Marketing Belangrijk?

In een wereld waar bijna iedereen online is, moet ook jij online aanwezig zijn. Online marketing vergroot jouw zichtbaarheid, helpt je een trouwe klantenkring op te bouwen en vergroot jouw verkoopkansen. Bovendien kun je met de juiste strategie kosteneffectieve marketingcampagnes opzetten, waardoor je het maximale uit jouw budget haalt.

 

Online marketing in de afgelopen jaren een groeiversneller

Beste ondernemers, online marketing is de sleutel om met vertrouwen door de digitale wereld te navigeren. Door sociale media, boeiende content, SEO, e-mailmarketing en gerichte advertenties te omarmen, kun je jouw bedrijf laten groeien en bloeien. Dus waar wacht je nog op? Het is tijd om online marketing in jouw strategie te integreren en te genieten van de digitale vruchten!

Wat is online marketing

BONUS-TIP: Online marketing bureau vinden

Een goed online marketing bureau is te vinden door te letten op hun track record van succesvolle campagnes, transparante communicatie, een team van ervaren specialisten in diverse digitale disciplines, aanpassingsvermogen aan veranderende trends en technologieën, en een diepgaand begrip van jouw specifieke bedrijfsdoelen om op maat gemaakte strategieën te kunnen leveren.

Werken met een bureau in jouw regio? Google dan eens ‘online marketing bureau + plaats zoals ‘Online marketing bureau Utrecht‘ of ‘Online marketing bureau Groningen’.