Energiebesparende oplossingen voor de industrie

Energiebesparende oplossingen voor de industrie
maart 27, 2023 Frederik

In een tijd waar het milieu een steeds belangrijkere rol gaat spelen, houden wij ons steeds meer bezig met verduurzaming. Helemaal nu de energieprijzen daarbij ook nog eens flink gestegen zijn, verduurzamen we in een rap tempo en proberen we zo energiezuinig mogelijk te leven. Zo wordt er steeds meer groene stroom opgewekt doormiddel van zonnepanelen en windmolens. Waar de energiebesparing voor huishoudens enkel honderden euro’s is, kan elke energiebesparende oplossing in een industriële omgeving tientallen tot honderden duizenden euro’s op jaarbasis besparen. Waar je bij een huishouden met een aantal zonnepanelen al flink geld kunt besparen, maakt dit voor een groot industrieel bedrijf geen verschil. Hier zijn meerdere en grotere energiebesparende toepassingen voor nodig. De meeste bedrijven zijn dan ook actief bezig met energiebesparing. Niet alleen voor het milieu en de overheid, maar ook omdat het ze in de portemonnee raakt.

Elektriciteitsverbruik in de industrie 

Dat een fabriek meer elektriciteit verbruikt dan een particulier is logisch, er staan grote machines die vaak dag en nacht op volle toeren draaien. Voor veel mensen is het lastig voor te stellen hoeveel elektriciteit een fabriek verbruikt. Een fabriek kan op vol vermogen 200 mWh elektriciteit verbruiken, dat is 200.000 kWh en ongeveer evenveel als de stad Groningen verbruikt. Een besparing van een paar procent levert al duizenden euro’s op. Kortom, voor de industrie loont het om te investeren in energiebesparende oplossingen. 

De Energy Recovery Scrubber 

Een oplossing om flink te besparen op de energiekosten is de Energy Recovery Scrubber. Deze werkt enigszins vergelijkbaar met een WTW-unit in een woning. De restwarmte wordt opgevangen en teruggewonnen, waardoor er een flinke energiebesparing ontstaat. De Energy Recovery Scrubber is op maat gemaakt om zo maximale besparing te realiseren. 

Extra voordeel van de Energy Recovery Scrubber 

Naast een besparing op energiekosten heeft de Energy Recovery Scrubber nog een extra voordeel. Door de Scrubber kan de restuitstoot ook worden ontdaan van schadelijke gassen, deeltjes, vaste stoffen en dampen. Dit is enorm belangrijk voor de industrie, omdat zij vastzitten aan strenge regels met betrekking tot emissie-uitstoot. De industrie is verantwoordelijk voor bijna 50% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Het verminderen van de uitstoot is dan ook een belangrijke taak voor de industrie. Doordat de Energy Recovery Scrubber een Industrial Scrubber is die naast het filteren van de uitststoot ook nog eens energie bespaart, kiezen veel bedrijven in de industrie voor deze oplossing. 

Uitstoot fabrieksinstallaties verminderen 

Om de strenge emissielimieten te behalen, is het verminderen van de uitstoot belangrijk. Daarvoor zijn er in de industrie speciale rookafzuigoplossingen. Eén zo’n oplossing is een Industrial Fume Extraction System. Naast het verlagen van de uitstoot filtert een Industrial Fume Extraction System ook vervuilde deeltjes uit de lucht die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Hierdoor ontstaat er ook nog eens een gezondere werkomgeving, wat voor elke werknemer en werkgever enorm waardevol is. De Energy Recovery Scrubber en het Industrial Fume Extraction System zijn daarom twee oplossingen die de industrie kan helpen om energie te besparen en de uitstoot te verminderen.