Help! Hoe bereid ik me voor op een assessment?

Help! Hoe bereid ik me voor op een assessment?
september 22, 2021 Frederik

Help! Hoe bereid ik me voor op een assessment?

De opluchting die je voelt wanneer je te horen krijgt dat je door de eerste ronde van het sollicitatieproces bent gekomen maakt soms al gauw plaats voor het volgende stressmoment: een assessment. Tegenwoordig is het voor bedrijven een populaire techniek om op een duidelijke manier (op basis van de test-score) kandidaten te kunnen beoordelen. Een voordeel is wel, met een beetje tijd en moeite kan je je erg goed voorbereiden op dit selectiemoment! Lees verder voor meer informatie over de typen assessments, en tips over de voorbereiding.

Wat houdt een assessment in?

Meestal bestaat een assessment uit meerder onderdelen. Dit doen bedrijven zodat ze direct meerdere vaardigheden van de kandidaten kunnen testen. Eventueel wordt dan ook later beoordeeld wat ze belangrijker vinden voor de bepaalde open functie waarop wordt gesolliciteerd. De assessment toetst vaak op onderdelen zoals cijferreeksen, figuurreeksen, en teksten. Deze vaardigheden zijn van zichzelf niet al te ingewikkeld. Het is de wijze waarop ze worden getoetst die het vaak tricky maakt voor onvoorbereide kandidaten.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een slechte score leidt er vaak toe dat je niet door kan naar de volgende ronde in het sollicitatieproces. Zonde natuurlijk als deze score onnodig laag is door bijvoorbeeld een slechte voorbereiding. Check in het mailtje vooral of er wordt vermeld bij welk assessmentbureau je de test af zal nemen. Vaak wordt dit wel vermeld en dit kan je helpen om de juiste oefentoetsen te vinden. Vervolgens kan je online de assessments oefenen. Concentreer je goed op de vragen en blijf oefenen tot je minstens een score van 70% goed haalt. Zorg dat je je na de juiste voorbereiding zelfverzekerd voelt als je de officiële assessment gaat maken. Succes!