Waarvoor dienen de spatborden van je auto?

Waarvoor dienen de spatborden van je auto?
juli 26, 2023 Frederik
waarvoor dienen de spatborden van je auto

Een spatbord is een plastic, metalen of rubberen gebogen paneel over de wielen aan de zijkant van een auto, dat zich uitstrekt van de voorbumper van de auto tot aan de deur. Het belangrijkste doel van spatborden is om vuil, modder en ander afval van de banden en het remsysteem te houden, waardoor ze veiliger en efficiënter zijn.

Spatborden auto helpen ook voorkomen dat modder, vuil, stofdeeltjes en andere vloeistoffen in de lucht worden geslingerd terwijl de banden draaien. Spatborden worden aan het frame van de auto bevestigd en zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en maten.

Zijn voorspatborden belangrijk?

Ja, voorspatborden zijn erg belangrijk om je auto te beschermen tegen beschadiging door steentjes, zand en andere dingen die in de wielkuipen terecht kunnen komen. Ze zorgen er ook voor dat je auto er beter en stijlvoller uitziet. Daarnaast beschermen ze je auto tegen allerlei soorten schade door steenslag en regenwater.

Hoe bieden voorspatborden bescherming?

De spatborden van de auto beschermen de zijkanten van de auto tegen opspattend water, vuil, stenen en andere vloeistoffen op de weg tijdens het rijden. Vloeistoffen die op de weg terechtkomen kunnen de carrosserielak van je auto beschadigen. Omdat de banden zeer snel ronddraaien op de weg, hebben ze een zeer hoge kinetische energie om deeltjes met hoge snelheid uit te werpen. Als dat gebeurt, kunnen het vuil en de modderspatten:

  • Het voertuig vuil maken
  • De voorruit of carrosserie van een andere auto naast je auto beschadigen
  • Voetgangers vuil maken
  • Het voertuig beschermen tegen krassen

Verbeteren spatborden de aerodynamica?

Ja. Naast hun normale functie om de auto te beschermen tegen modderspatten en brokstukken, spelen spatborden ook een belangrijke rol bij het verbeteren van de aerodynamica van de auto. Simpel gezegd, wanneer de banden op hoge snelheid ronddraaien, genereren ze veel luchtweerstand door de turbulentie die ze veroorzaken. Een spatbord dat de wielen omsluit, helpt die turbulentie te verminderen. Dit komt door het gebogen ontwerp, dat de aerodynamische efficiëntie van de auto vergroot.

Kortom, spatborden zijn essentiële onderdelen van een auto die bescherming bieden aan de auto zelf en andere weggebruikers, de levensduur van de auto verlengen en bijdragen aan de veiligheid en esthetiek van het voertuig.