Wat is SEO?

Wat is SEO?
augustus 31, 2021 Frederik
seo

Heb jij een eigen webshop of website? Dan heb jij vast weleens over SEO gehoord. Maar weet jij eigenlijk wel wat het precies is? En hoe je je website of webshop kunt optimaliseren door middel van SEO? In deze blog vertellen we je alles over SEO en waar je op moet letten bij het optimaliseren. 

SEO is.. 

SEO is een afkorting voor Search Engine Optimization. In het Nederlands betekent dit zoekmachine-optimalisatie. Het doel is om door middel van SEO zoveel mogelijk bezoekers naar jouw website of webshop te trekken. Hoe meer bezoeker jij op je website hebt, hoe beter. Je hoeft hiervoor geen advertentiekosten te betalen, dat staat hier los van. In de zoekresultaten van Google is namelijk een onderscheid gemaakt tussen betaalde en onbetaalde zoekresultaten. De advertenties zijn te herkennen aan dat er ‘adv.’ voor staat. SEO is als het ware gratis. We hebben het voornamelijk over de zoekresultaten in Google, aangezien Google een marktaandeel van ongeveer 95% heeft in Nederland. 

Hier moet je op letten 

Als jij je website of webshop gaat optimaliseren op basis van SEO, is het belangrijk om te letten op de 3 belangrijkste rankingfactoren. Deze rankingfactoren zijn: 

  • Content 
  • Techniek 
  • Autoriteit 

Alle content op je website moet goed staan. De content moet kwalitatief zijn, goed leesbaar en uniek. Daarnaast is het belangrijk om de zoekwoorden op de juiste plekken in te zetten. Verwerk daarom het zoekwoord in de H1 kop, de SEO-titel, H2-koppen en in de tekst. Natuurlijk niet te vaak, maar zeker ook niet te weinig.  

Bij techniek gaat het om de technische kant van de website. Denk hierbij aan de laadsnelheid, veiligheid, de websitestructuur en natuurlijk of je website mobielvriendelijk is.  

De autoriteit zegt iets over de betrouwbaarheid van je website. Als je website een hoge autoriteit heeft, ziet Google jouw website als betrouwbaar. Om deze te verhogen is het belangrijk om aan linkbuilding te doen. Dit is het actief vergaren van backlinks naar jouw website.  

SEO voor je webshop

Ook wanneer je een eigen webshop hebt, wil je goed gevonden worden in de zoekmachines. Zo is er voor elke soort webshop een SEO strategie. Bijvoorbeeld wanneer je een Lightspeed webshop hebt, heb je speciale strategie voor je SEO Lightspeed webshop om zo hoger in de rankings van de zoekmachines te komen.