Fulfillment Betekenis: wat is fulfillment

Fulfillment Betekenis: wat is fulfillment
mei 29, 2023 Frederik
fulfilment betekenis

Als ondernemer kom je regelmatig termen tegen die misschien niet direct duidelijk zijn. Een van die termen is “fulfillment”. In deze blog leg ik je graag uit wat fulfillment inhoudt en waarvoor het dient.

Betekenis van fulfillment

Fulfillment in logistiek is het proces dat betrekking heeft op het vervoer van bestellingen en zendingen van klanten, de opslag van voorraden in een (e-commerce) magazijn, het inpakken van dozen en het op tijd leveren van bestellingen.

Vaak kruisen fulfillment-logistiek en orderverwerking elkaar op vele manieren, omdat ze beide gericht zijn op het vervullen van klantenorders.


E-commerce fulfillment (ook wel e-fulfillment genoemd)

Een belangrijk aspect van fulfillment is e-commerce fulfillment. Dit verwijst naar het specifieke proces van het afhandelen van online bestellingen. Met de groei van de e-commerce industrie (bron) is het efficiënt uitvoeren van e-commerce fulfillment steeds belangrijker geworden voor online retailers.

Het fulfillment proces kan een enorme uitdaging zijn, vooral voor bedrijven in e-commerce. Van voorraadbeheer en fulfillmentkosten tot klantenservice en klanten tevreden houden, er is geen tekort aan taken die altijd aandacht nodig hebben.

Daarom kiezen veel e-commercebedrijven ervoor om samen te werken met een extern logistiek bedrijf (fulfillment-partner) welke orderverwerkingsdiensten levert.


Grote fulfillment partijen in Nederland

In Nederland zijn er verschillende grote fulfillment partijen die ondernemers ondersteunen bij het uitvoeren van dit proces. Enkele bekende voorbeelden zijn:

  1. PostNL: PostNL biedt een breed scala aan fulfillment diensten, waaronder opslag, orderverwerking en verzending.
  2. Bol.com Fulfilment: Bol.com biedt een geïntegreerde fulfillment service waarbij zij de logistieke afhandeling van bestellingen voor hun verkooppartners verzorgen.
  3. DPD: DPD biedt fulfillment diensten aan zowel nationale als internationale bedrijven, inclusief opslag, orderpicking en verzending.
  4. CB: CB is dé fulfillment partner voor zorgproducten zoals voedingssupplementen, skincare, cosmetica en medische voeding.

Is een fulfillment partner iets voor jou?

Door samen te werken met een ervaren product fulfillment partner kunnen ondernemers profiteren van hun expertise en infrastructuur, waardoor ze zich kunnen concentreren op andere belangrijke aspecten van hun bedrijf. Het uitbesteden van fulfillment kan helpen bij het efficiënter afhandelen van bestellingen, het verminderen van operationele kosten en het verbeteren van de klanttevredenheid.

Ik hoop dat deze uitleg je een duidelijk beeld heeft gegeven van de betekenis en het belang van fulfillment. In mijn volgende blog zal ik dieper ingaan op het concept van een fulfillment center en hoe het werkt.