Kun je zonder advocaat een rechtszaak winnen?

Kun je zonder advocaat een rechtszaak winnen?
juli 2, 2021 Frederik
rechtszaak

Afhankelijk van wat voor rechtszaak u wilt voeren, bent u al dan niet verplicht om een advocaat in de arm te nemen. Bij bepaalde civiele procedures bent u wettelijk verplicht om u tijdens de rechtsgang bij te laten staan door een advocaat. Bij bestuursrechtelijke en strafrechtelijke procedures bent u niet verplicht om een advocaat te nemen. Maar hoe verstandig is het om geheel zelfstandig een rechtszaak te voeren? Zelfs mensen die van beroep een juridische achtergrond hebben, laten zich doorgaans bijstaan door een advocaat in die zeldzame gevallen dat ze zelf voor de rechter moeten verschijnen.

Kun je een rechtszaak winnen zonder advocaat

Theoretisch gezien is het mogelijk om een rechtszaak te winnen zonder advocaat. Hierbij moet je denken aan de kleinere rechtszaken zoals die voor boetes die onterecht zijn opgelegd. Met dien verstande dat je dan wel duidelijk kan aantonen waarom de boete onterecht is opgelegd. Wanneer het gaat om grotere en ingewikkelde procedures, is het raadzaam om wel een advocaat in te schakelen. Dit soort rechtszaken die zonder advocaat worden gewonnen, spelen zich meestal af in films en series. In het echte leven heb je een raadsman nodig die je niet alleen wijst op de letter van de wet, maar ook weet hoe alle juridische procedures in gang moeten worden gezet. De juiste formulering en de daarbij behorende administratie is dan eveneens van groot belang.

De kracht van een goede advocaat

Het inschakelen van een advocaat kost geld. Als u een ingewikkelde procedure start bij de rechtbank zonder advocaat uit financiële overwegingen, bedenk u dan het volgende. Goedkoop is duurkoop. Ten eerste heeft een advocaat veel meer kennis van de ingewikkelde Nederlandse wetgeving dan uzelf. Als het al zo is dat een advocaat niet goed op de hoogte is van sommige wetsartikelen, dan weet hij wel waar te moeten zoeken om alsnog deze kennis tot zich te nemen.

Ten tweede dient een gerechtelijke procedure aan allerlei administratieve regels te voldoen. Hoe zonde zou het zijn als u het recht aan uw zijde heeft, maar desondanks toch de rechtszaak verliest omdat u de verplicht gestelde procedures niet goed heeft opgevolgd. Met een advocaat van Rechtnet Advocaten bent u ervan verzekerd dat u van A tot Z professionele rechtshulp ontvangt.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*